vineri, 15 octombrie 2010

Daca as putea, as scoate cuvantul ''Succes'' din toate dictionarele pamantului..

          De ce toti scriu despre cum sa gestionezi timpul, cum sa fii eficient, cum sa ai succes, etc. iar apoi, dedica o fraza de genul ''Stabileste ceea ce vrei sa faci'' , de obicei pe la inceputul articolului, cartii sau trainingului si cu asta considera ca au acoperit un subiect si pot sa-i puna stampila Dezvoltare Personala, Bun de Tipar, cumparat, citit si…. aruncat pe raftul cu.... Bullshit pozitiv?!
          M-am intrebat si eu foarte mult timp, inca de pe vremea cand incercam din rasputeri sa fiu un Om de Succes. Am considerat pe-atunci ca nu am toate instrumentele necesare si ca ar trebui sa iau exemplul oamenilor acestia care ma invata sa imi stabilesc clar ce vreau sa fac, apoi sa actionez, apoi sa nu ma opresc, din cand in cand sa gandesc pozitiv si in cele din urma sa imi fac asa un program de spalare pe creier pe care sa il pornesc in fiecare dimineata pentru un ''succes garantat''.
          Cum sunt ambitionasa de fel… zis si facut. M-apuc serios de treaba. Eram pe vremea aceea Relationship Manager intr-o banca, titlu acordat pompos pentru toti tinerii pregatiti sa puna umarul serios la munca pentru o asa ''pozitie importanta''…. Si cum participasem de-a lungul a aproape 2 ani la numeroase traininguri, unele deosebit de utile, altele din categoria celor mai sus mentionate, aveam deja formate destule abilitati si idei care sa ma ajute in obiectivul ambitios pe care mi-l setasem, si anume, sa vand muuult muuult, pana ma fac remarcata ca sa obtin in sfarsit o functie mai buna. (Cine o mai fi creat si nebunia asta cu functiile…?!)
          Si plina de optimism si de o incapatanare crunta de a ''avea succes'' intram in fiecare zi in sucursala cu un zambet larg pe fata, lansat inca de la intrare (imi placea sa fac jocuri cu dragele mele colege de la casierie care de cum luau contact cu zambetul, odata se inseninau si ele ca un soare). Si intr-o dezorganizare cronica (vorba 'ceea… nu le poti avea pe toate, nu poti sa fii si creativ si organizat) ma porneam pe treaba: suna clienti, mergi la intalniri, infrunta cu stoicism fiecare refuz de la vreun client care cica niciodata nu o sa lucreze cu o banca,etc. De-ar stii el Top Managementul cu ce eforturi si de cata dedicare este nevoie doar si numai ca sa aduci un singur client, si-ar numi Relationship Managerii, Top Agenti de Vanzari, cu litere mari.
          Deci… zis si facut! Am zis ca stabilesc clar in minte si ca fac. Si am facut! Mare veselie mare: Subsemnata Ana Calota, pe-atunci Brinzaneasca, este promovata si ridicata la titlul de Team Leader. Ii dam noi provocari si in plus o echipa, fiindca uite a avut ‘’succes’’. Si multa recunostinta oamenilor dragi, care imi vor fi dragi toata viata, care m-au invatat meserie si care mi-au acordat increderea.  Dar mare mare recunostinta si cartilor si trainigurilor care iata.. ma invatasera sa am ‘’success’’! Ce minune! Evrika! Am descoperit adevarul!
          Si start din nou! Ce odihna, ce relaxare, start direct, fiindca oamenii de succes POT! Acum trebuie sa am din nou success, imi spunea o voce tampita din mine, iar trebuie sa ajung in top! Acum, ca Team Leader, trebuie sa ii fac si pe omuletii astia, echipa mea, sa aiba succes!
          Zis si facut! Start! Cere CV-uri, afla motivatii. Cum ii fac eu pe oamenii mei sa aiba ‘’success’’ ca si mine? Si iarasi zambete largi in zorii zilei si iarasi telefoane si intalniri cu clientii. Dar ce ma fac? Acum trebuie sa ii influentez pe altii, iar asta nu se invata tocmai in 3 zile... oricat de promitator trambitau ''cartile de dezvoltare fortata si personala''. De asta mi-am dat si eu seama... managementul echipei nu se invata in 3 zile. Si truda mare si esecuri si frustrari, pana cand intr-un final reusesc, iata, din nou sa pun mana pe ‘’succes’’. Eu si echipa mea, locul II pe anul 2008. Pana intr-o zi in care i-am spus lu’ al meu.. auzi, stii ceva? Mie nu mai imi place ce fac. Punct. Noroc ca a fost foarte receptiv si mi-a spus: pai da-ti demisia! Si in loc sa vin eu inapoi in Romania, vii tu in Hamburg, inveti germana si iti cauti alta meserie aici. Nu era vina nimanui, decat a mea, ca eu sprijinisem scara pe un zid tare gresit!
          Zis si facuut! Nuuuu, ca-s omul actiunii, n-am ce zice. A doua zi eram cu demisia pe biroul sefului meu. Gata.
          Asa a inceput era cunoasterii in viata mea. La cateva luni, dupa ce m-am dezmeticit in noua lume, am inceput din nou sa alerg la dragostea mea dintai, literatura de dezvoltare personala, numai ca acum, sub experienta ‘’succesului’’ precedent am inceput sa selectez cu mare atentie autorii si operele. Asa am inteles, dupa erori repetate si dureroase, ca fraza aia… nenorocita aia de fraza ‘’Stabileste ce vrei sa faci’’ trebuie sa constituie subiectul unei carti intregi, nu doar un intro!
         Aceasta este ratiunea acestui blog: Sa adune laolalta cele mai importante si relevante surse despre cum si cand sa descoperi interesele de cariera, cum sa te asiguri ca ''pui scara pe zidul potrivit'' asa cum zice Stephen Covey si cum sa iti iei portia de implinire si armonie, ca de ''succes'' mi-am luat-o si crede-ma, nu mai imi place cuvantul asta.

Ana Calota,
Om.

4 comentarii:

  1. Felicitari!!!! Doamna mea esti, ai fost si vei fii pentru mine un exemplu demn de urmat pt totdeauna.Mi-ai dat ideea cu blog-ul si pe asta iti multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa e, mare lucru sa pui scara pe zidul potrivit! Am inteles cum e si cu succesul pentru tine dar de ce l-ai scoate din dictionare? … explicat cel mai des prin “reusita, izbanda; rezultat favorabil, pozitiv, obtinut ca urmare a depunerii unui efort fizic sau intelectual”, succesul suna bine si e incarcat de pozitivism. In plus trebuie sa il vanezi ca sa te bucuri de el si sa vezi bucurie cand scara ta e pe zidul care trebuie. Adica sa vezi bucurie cand ai interesele de cariera descoperite si le realizezi pas cu pas. Eu cred ca fiecare pas descris asa - si facut in directia intereselor de cariera descoperite/constientizate - e un mic succes. Important nevoie mare este sa te bucuri de el si sa treci la pasul urmator. Eu cred ca o sa te mai bucuri de succes in curand insa gustul o sa fie mult mai bun decat pana acum pentru ca ti-ai gasit zidul. A, ca nu-ti mai place tie cuvantul… asta e altceva si e simplu de rezolvat problema: gaseste un sinonim ca vad ca de cuvantul “succes” esti saturata! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. De ce as scoate cuvantul "succes" din dictionar? Pentru ca, in primul rand, consider ca s-a abuzat de folosirea lui! Peste tot cineva te invata cum sa ai succes, dar nu te invata prea multi cum sa ai multumire sufleteasca. Iar in al doilea rand, pentru ca eu consider ca in momentul cand ai gasit o pasiune mistuitoare pentru un domeniu, idee, cauza, etc, atunci nu te mai intereseaza nici rezultatul, nici succesul, ci pur si simplu uiti de timp si de tine atunci cand te implici in activitatea respectiva.

    Florin, iti multumesc mult pentru comentariu!

    RăspundețiȘtergere